Rezultatele ambelor studii au confirmat ipoteza ca preferinta pentru gustul amarui ar fi asociata direct trasaturilor rauvoitoare de personalitate, cea mai evidenta legatura trimitand catre sadism si psihopatie. – Christina Sagioglou & Tobias GreitemeyerUm…nu sunt un psihopat?
Sa incepem cu ce este evident ca sa nu existe niciun fel de neintelegere. Daca beti cafea neagra, exista sanse mari sa aveti o sanatate mentala buna si de calitate superioara.
O multime de persoane prefera cafeaua cat mai simpla – si sunt oameni foarte buni.
Echipa de cercetatori de la Universitatea din Innsbruck (Austria) confirma aceasta ultima afirmatie. Acestea fiind spuse…
Exista o corelatie intre persoanele care beau (si mananca) bauturi sau mancaruri amare – si trasaturile mai intunecate de personalitate.
Iata cateva informatii despre studiu:
– 953 de adulti; 52% barbati, 48% femei; Varsta medie: in jur de 36 de ani.
– Publicat in Ianuarie 2016 in jurnalul Apetit.
– Evaluarea include examinari personale (preferinta pentru numele anumitor alimente) si studiul personalitatii.
„De ce a fost testat asa ceva? Cui ii pasa?”
Ce este drept, idea de a interpreta relatia dintre preferintele alimentare si tipul de personalitate suna putin ciudat.
Insa, autorii studiului au punctat cateva aspecte importante. Oamenii si animalele formeaza o relatie – atat in sensul biologic, cat si in cel emotional – cu ceea ce mananca sau beau.
Cati dintre cei care citesc acest articol iubesc ciocolata? Dar popcornul cu unt? (Eu da si eu da.)
A doua intrebare: mancati mai multe alimentele preferate, ex. ciocolata sau popcorn cu unt, atunci cand va simtiti intr-un anumit fel? Sansele spun ca vom alege alimentele de care ne bucuram atunci cand suntem incercati de anumite emotii.
Ipoteza
In esenta, o ipoteza este o estimare prin tatonare. Cercetatorii au reusit sa adune cateva dovezi pentru a sustine o banuiala – si creeaza experimente pentru a demonstra sau demonta o ipoteza.
In acest caz, autorii au format o ipoteza conform careia persoanele care prefera gusturile amare vor avea un scor mai mare la testele ce masoara asocierea fata de latura mai intunecata a personalitatii.
Ce a fost masurat si de ce
In prima faza, cercetatorii au rugat participantii sa indice preferintele lor in privinta diferitelor tipuri de alimente: dulci (ex. tort de ciocolata, dulciuri), acre (ex. lamaie, otet), sarate (ex. sunca, pastrama) si amare (ex. cafea, ridichi.)
Evaluarea a constat in 40 de produse, cu 10 produse pentru fiecare categorie de gust.
In a doua faza, cercetatorii au introdus evaluarea prin patru teste diferite de personalitate. Pentru cei interesati, iata cateva detalii despre trei dintre cele patru teste (vom discuta mai multe despre cel de-al patrulea in sectiunea urmatoare):
– Chestionarul de agresivitate Buss – Perry: masoara agresivitatea, furia si ostilitatea.
– Inventarul personalitatii pentru 10 produse (TIPI): masoara Principalele Cinci dimensiuni ale personalitatii – extraversiunea, acceptabilitatea, constienta, stabilitatea emotionala si deschiderea fata de lume.
– Evaluarea comprehensiva a tendintelor sadice: masoara sadismul verbal, fizic si indirect („tendinta de a resimti placerea…in urma cauzarii durerii, suferintei si umilintei altora.”
Masura Triada-Intunecata
Oooh…suna infricosator, nu? Nu chiar? Ok, sa trecem mai departe.
Credeti sau nu, Masura Triada-Intunecata este numele real al acestui test de personalitate. A fost creat pentru a stabili trasaturile sociale nefavorabile de personalitate ale Machiavelismului (manipulare, deceptie si exploatare.)
Acele trasaturi sunt:
Psihopatie: o tulburare de personalitate caracterizata de un comportament antisocial, incapacitatea de a simti empatia sau regretul si trasaturi (egoiste).
Narcisism: o tulburare de personalitate ce se evidentiaza prin lipsa de empatie pentru alte fiinte, senzatia de superioritate; aroganta, autoadmiratia si acte de manipulare.
Cercetatorii dezvaluie ce inseamna daca preferati cafeaua neagra
Rezultate
Deci, daca va place sa beti o ceasca de cafea neagra, aveti sanse mai mari de a prezenta trasaturi nefavorabile de personalitate?
Conform acestor cercetari, da.
Iata ceea ce a descoperit echipa:
– O legatura stransa intre cei ce prefera cafeaua neagra si trasaturile malitioase de personalitate (comparativ cu alte grupuri.)
– O corelatie asemanatoare (mai stransa) intre cei care prefera alimentele dulci (cafea cu lapte si zahar, dulciurile) si trasaturile mai agreabile de personalitate decat in cazul altor grupuri.
– Cele mai puternice legaturi gust/personalitate „au fost descoperite in privinta sadismului si a psihopatiei” in cadrul grupului ce prefera gustul amar.
– Trasatura de personalitate cu cel mai mic procentaj in cadrul grupului ce prefera gustul amar a fost acceptabilitatea (sentimentul de cooperare, bunatatea si simpatia.)
Ce inseamna toate astea?
In primul rand, trebuie sa tinem cont de faptul ca trasaturile psihopatice si sadice de personalitate sunt extrem de rare. Spre exemplu, atat in Canada, cat si in SUA, expertii estimeaza ca doar 1 la suta se conformeaza criteriilor de diagnosticare pentru psihopatie. Sadismul este si mai putin intalnit.
In al doilea rand, acest studiu a fost compus din doar 953 de persoane. Nu este o multime mare de subiecti, in special atunci cand se ia in considerare obscuritatea si complexitatea personalitatii.
Pe scurt, s-ar putea ca toate acestea sa nu demonstreze foarte multe. Pe de alta parte, exista o posibilitate minimala ca datele sa aiba o semnificatie mai mare. In general, oamenii de stiinta renumiti nu reusesc sa publice lucrari in jurnale fara motiv.
Daca ar fi ceva de invatat din toate acestea, este ca: psihopatii si persoanele care se bucura atunci cand ii ranesc pe altii ar putea sa sara peste lapte si zahar.
Am fost placut surprins de profunzimea subiectului abordat si de modul inteligent in care au fost prezentate argumentele. Articolul mi-a deschis noi perspective asupra temei si m-a inspirat sa cercetez mai mult despre acest subiect.
Este impresionant cum autorul a reusit sa adune atatea informatii relevante intr-un singur articol. Am invatat multe lucruri noi citind acest material si sunt recunoscator pentru asta. Felicitari pentru munca depusa!
Articolul este foarte interesant, iar informatiile prezentate sunt extrem de utile. Mi-a placut modul in care autorul a abordat subiectul si cum a explicat fiecare detaliu in parte. Astept cu nerabdare urmatoarele articole de pe acest site!