A fi tu intr-o lume care incearca constant sa te transforme in altcineva este cea mai mare realizare – Ralph Waldo Emerson
Emerson are completa dreptate. Societatea este obsedata cu anumite lucruri- bani, posesiuni, titlul la locul de munca, statusul, educatia, etc. – care de cele mai multe ori schimba o persoana. Cel mai trist aspect este ca aceste probleme sunt un produs al activitatilor umane.Va puteti imagina cat de diferit arata lumea acum 3000 de ani? 2000 de ani? Ce vorbesc, acum 200 de ani?
Revolutia Industriala – pana in ziua de azi, cea mai mare expansiune comerciala din istorie – a ajuns la apogeu in urma cu doar 240 de ani (in acelasi timp, Adam Smith publica Bogatia Natiunilor.)
Si ajungem inapoi la 2017. Nivelul de datorii a atins un nou record mondial. Tarile se imprumuta pe ele insesi; liderii mondiali neaga datele stiintifice; tarile care impart aceeasi peninsula se pregatesc de un razboi nuclear; unii oameni continua sa moara din cauza foamei si a bolilor.
Care este conexiunea subiacenta dintre toate aspectele mentionate mai sus? Ignoranta umana, lacomia, coruptia si iresponsabilitatea. Totul incepe de la un nivel individual.
Oamenii sunt problema, cu anumiti indivizi mai responsabili pentru lipsa lor de autenticitate care arunca o nepasta asupra noastra ca si specie.
Gandhi a spus odata, „Ca fiinte umane, cele mai mari minciuni nu sunt spuse in privinta abilitatii de remodelare a lumii – acesta este mitul erei atomice – ci a abilitatii de a ne remodela pe noi insine.”
Acest articol se axeaza pe caracteristicile unei persoane neautentice dar contextul este mult mai amplu ca si raza de actiune.
Haideti sa evaluam fiintele interioare, sa fim mai reali si sa ne mentinem la cele mai inalte standarde de incredere – si sa fim schimbarea pe care ne dorim sa o vedem in lume.”
10 semne ca o persoana nu este autentica
1. Persoanele neautentice fac pe placul tuturor
In timp ce indivizii sinceri cauta sa demonstreze, sa incurajeze, sa imparta compasiune si intelegere, cei din coltul opus se preocupa doar cu ridicarea la standardele altora.
2. Persoanele neautentice au propriul program
Este ceva in neregula cu a avea propriile aspiratii, visuri si teluri? Binenteles ca nu. Este ceva in neregula cu a nu prelua un rol mai maret in cadrul societatii?
Da. Persoanele neautentice sunt in general mult mai egoiste si se axeaza doar pe propriile satisfactii. In aceasta perioada pivotala din istorie, avem nevoie de cetateni globali, capabili sa faca un pas in fata si sa isi indeplineasca rolul.
3. Persoanele neautentice manipuleaza adevarul
Daca este ceva de invatat din cele mai recente evenimente politice din SUA si Coreea de Sud este cum minciunile si coruptia pot penetra chiar si cele mai inalte ranguri ale societatii.
Ghiciti ce! Astfel de lucruri distrug increderea pe care o avem in cele mai sacre institutii. Unde si cand nu a fost coruptia posibila?
4. Persoanele neautentice sunt prost informate
Nu exista vreo metoda corecta din punct de vedere politic pentru a spune asta, asa ca scriitorul nici macar nu va incerca: cu cat o persoana este mai ignoranta, cu atat mai probabil ea va fi si falsa.
De ce? Pentru ca oamenii sunt interesati de cercetarea stiintifica a adevarului. Cautati si veti gasi este o axioma pe care am face bine sa o tinem minte, macar in privinta cunoasterii.
5. Persoanele neautentice sunt iresponsabile
Societatea noastra este plina de persoane care ocolesc responsabilitatile personale. Acest tip de oameni sunt nepasatori in privinta notiunii ca ei isi controleaza propriul destin. Indivizii apti din punct de vedere fizic si mental nu au nicio scuza din a contribui la binele societatii.
6. Persoanele neautentice sunt invidioase
Persoanele autentice incurajeaza – motiveaza si sustin alte persoane pentru a fi cat mai bune si sa continue sa lupte.
O mare greseala a societatii noastre este lipsa de raspunderi individuale. Responsabilitatea asupra propriei persoane si incurajarea altora sunt absolut critice daca ne dorim sa evoluam ca rasa si ca societate.
7. Persoanele neautentice sunt materialiste
Stiati ca gospodariile normale din Statele Unite au o marja de peste 16 mii de dolari in datorii din cauza cardurilor de credit? Cel mai important factor: oamenii traiesc peste putintele lor materiale. Dar nu gospodariile normale din Statele Unite sunt principalul contribuitor.
Un caz tipic: uitati-va la celebritatile de la Hollywood. Aceste persoane lupta impotriva incalzirii globale in timp ce zbora cu avioanele private si conduc SUV-uri.
Actorii se plaseaza in fata camerelor si ataca inegalitatea dintre oameni dar nu aduc niciun fel de contributii pentru a stopa respectiva cauza.
8. Persoanele neautentice nu sunt empatice
Ganditi-va la persoanele care au contribuit cel mai mult de-a lungul istoriei la umanitate. Martin Luther King, Andrew Carnegie, Maica Tereza, Printesa Daiana, Oskar Schindler, Warren Buffet, Bill Gates, pentru a numi doar cativa.
Fiecare persoana din enumeratie a pus nevoile omenirii in fata nevoilor proprii. Era clar ca Maica Tereza nu traia pe picior mare, in timp ce Bill Gates este unul dintre cei mai bogati indivizi din lume.
Oskar Schindler a trait intr-o stare constanta de frica, in timp ce Printesa Daiana traia intr-un palat regal. Capacitatea umana pentru empatie nu este exclusiva doar pentru o anumita categorie demografica.
Cu totii ar trebui sa descoperim sau sa redescoperim bunatatea din inimile noastre si sa facem ceva – care sa nu necesite bani.
9. Persoanele neautentice sunt inchise la minte
In timp ce persoanele autentice sunt tolerante fata de ideile noi, de cunoastere si invataturi, cei din coltul opus sunt setati pe propriile cai.
O minte inchisa produce intoleranta si ignoranta. Nu este vreo regula ca trebuie sa acceptam si sa fim de acord cu toata lumea – dar daca suntem dispusi ca macar sa acordam atentie, am putea evolua.
10. Persoanele neautentice duc lipsa de dezvoltare personala
Dezvoltarea personala este o responsabilitate foarte mare. Fiecare persoana are propriile defecte dar nu toata lumea munceste pentru a le repara.
Persoanele neautentice sunt cele care fie (a) nu isi asimileaza greselile, fie (b) isi inteleg greselile si nu fac nimic in acest sens. Mai exact, nu putem imbunatati societatea sau lumea decat daca suntem macar dispusi sa ne imbunatatim pe noi insine.
In incheiere, suntem in fata unei conjuncturi critice in istorie. Avem nevoie de mai multe persoane capabile si autentice care sa isi foloseasca abilitatile pentru a face lumea mai buna.
Consider ca acest articol aduce in prim-plan o chestiune extrem de importanta – gestionarea deseurilor. Propunerea prezentata este una viabila si sustenabila, iar implicarea comunitatii este esentiala pentru succesul acestei initiative. Sper ca astfel de proiecte sa fie promovate la nivel national si sa contribuim cu totii la un mediu mai curat.
Am fost placut surprins de acest articol, care dezvaluie o solutie ingenioasa pentru reducerea deseurilor. Sistemul propus de Gomi.ro pare promitator si ar putea contribui semnificativ la rezolvarea problemei poluarii. De asemenea, apreciez efortul autorilor de a aduce astfel de subiecte importante in atentia publicului.
Articolul este foarte interesant pentru ca abordeaza o problema actuala legata de mediu. Este important sa constientizam impactul pe care il avem asupra planetei si sa luam masuri pentru a reduce deseurile. Propunerile prezentate in articol sunt utile si ar trebui implementate la scara larga.