Lemnul, inca de la inceputurile civilizatiei a avut foarte multe intrebuintari. Frumusetea si nobletea lemnului este evidentiata cel mai mult atunci cand sunt realizate articole de mobilier.
Tipul de lemn folosit pentru mobila din casa ta trebuie sa aiba o importanta aparte.In alegerea tipului de lemn pentru mobilier trebuie sa se tina cont de calitate, rezistenta si duritate.
Utilizarea ficarui tip de lemn este diferita si atunci trebuie sa stim ce sa alegem, chiar daca de multe ori aspectul estetic si pretul ne atrag mai mult. Va descriem pe scurt cele mai folosite tipuri de lemn pentru mobilier si nu numai.
Lemnul de stejar
Foarte potrivit pentru fabricarea mobilei, datorita rezistentei sale si aspectului deosebit, stejarul este un lemn de esenta tare, adesea intalnit in industrie.
Este deschis la culoare si, cu toate ca prin natura sa e durabil, are calitati bune de flexibilitate, daca este uscat incet, in conditii optime. Piesele de mobilier realizate din lemn de stejar au un design impozant si confera distinctie oricarei case, fiind adevarate opere de arta.
De o frumusete pura, acest material nu este foarte greu, rezista excelent la absorbtia de umiditate, se coloreaza si se finiseaza foarte bine. Este frecvent utilizat in fabricarea mobilei de interior si exterior, structura barcilor, a balcoanelor, pentru birouri, ornamente strunjite, profilate, elemente de arhitectura, lambriuri, sculpturi, podele, scari sau tamplarie.
Lemn de cires
Cu o textura fina si o culoare rosiatica, ciresul este potrivit pentru realizarea pieselor de mobilier elegante, sofisticate. Acest tip de lemn nu necesita vopsire, ci doar lac si bait. Este foarte flexibil, se lucreaza usor, e simplu de slefuit, rezista la indoire si deformatii de micsorare.
Ciresul are o rigiditate scazuta si suporta excelent cuiele, fiind folosit destul de mult in industria mobilei pentru producerea de dulapuri, manere si picioare de mobilier, mici articole artizanale. Lemnul de cires se intalneste si la fabricarea furnirurilor, a parchetului, lambriurilor ori scaunelor.
Aspectul sau devine mai frumos odata cu trecerea timpului, asa ca este perfect pentru orice locuinta.
Lemn de brad
Un lemn de esenta moale ce se usuca foarte repede, bradul este folosit pentru fabricarea mobilei, a usilor, ramelor pentru tablouri si ferestre. Se prelucreaza si se finiseaza foarte usor, de aceea, este utilizat si pentru crearea elementelor decorative.
Lemnul de brad este o componenta principala a placajului, este uniform texturat si se foloseste si pentru exterior, atunci cand e supus unor tratamente adecvate care sa il protejeze de factorii naturali.
Lemn de mahon
Mahonul este un lemn de esenta tare, rezistent la umiditate si soare, durabil si fin granulat. Are o culoare maro-roscat si se foloseste la scara larga pentru fabricarea mobilierului de lux si finisarea unor articole exclusive.
Dulapurile din lemn de mahon, dressing-urile sau mesele furniruite sunt scumpe, insa exceleaza in ceea ce priveste calitatea. Lemnul de mahon se foloseste si pentru podea, deoarece este usor de intretinut sau in constructia de barci, pentru ca rezista la deformare.
Lemn de nuc
Mobilierul din nuc a fost intotdeauna apreciat pentru rezistenta si durabilitatea sa. Acest tip de lemn este de esenta tare, greu si bine texturat, dar poate fi indoit sau finisat in diferite moduri fara sa se deormeze.
Accepta cu usurinta lacuri si vopsea, fara sa aiba reactii ulterioare, este inchis la culoare si utilizat in principal pentru fabricarea pieselor de mobilier masive si furniruri, lambriuri, dulapuri ori decoratiuni.
Lemn de cedru
Nativ din Liban, centrul si vestul Siriei, cedrul este un lemn moale, rosiatic, folosit in mod traditional pentru fabricarea jaluzelelor. Aspectul sau deosebit si mirosul dulce distinctiv au facut ca acest tip de lemn sa fie frecvent utilizat in interiorul dulapurilor si pentru confectionarea cuferelor.
Cedrul are o textura uniforma, este simplu de prelucrat si se poate folosi pentru constructii de orice fel. Rezista la descompunere, mucegai, insecte sau igrasie si are o capacitatea de izolare termica ridicata. De asemenea, lemnul de cedru este recunoscut si pentru proprietatile sale de a calma si elimina stresul.
Lemn de pin
In ciuda nervurilor foarte rare si a faptului ca este un lemn moale, pinul este rezistent la contractie, deformare si umflare. Are o textura uniforma, se prelucreaza usor si se finiseaza bine, fiind frecvent folosit pentru mobilier de serie, case pe structura de lemn sau lambriuri.
Este unul dintre cele mai utilizate materiale lemnoase din lume deoarece creste rapid si are o calitate inalta.
Lemnul de pin poate fi folosit atat pentru mobilierul din interiorul casei dar un lucru care il deosebeste de celelalte tipuri de lemn este faptul ca poate fi folosit si in amenajarea mobilierului de gradina avand o rezistenta mai mare la schimbarile climatice si de temperatura.
Nu trebuie sa uitam ca mediul ne influenteaza psihologic, prin urmare, materialele contribuie la un sentiment de confort.
Fiecare stil decorativ opteaza pentru un tip de lemn asa ca aveti o gama larga de posibilitati pentru a alege lemnul care va place cel mai mult, stiind din timp limitarile si posibilitatile acestuia.
Exista multe tipuri de lemn si factori care le pot afecta, prin urmare, daca avem indoieli atunci cand alegem lemnul corect, putem apela intotdeauna la specialisti pentru sfaturi.
In plus, este impresionant cum putem observa evolutia perceptiilor fata de consumul de carne in societate. Tot mai multi oameni devin constienti de impactul negativ al acestui obicei asupra mediului si asupra sanatatii noastre.
Sunt de acord cu autorul ca ar trebui sa ne orientam catre alternative mai sustenabile, precum dieta vegetariana sau vegana. Este esential sa ne implicam in protejarea planetei noastre si sa luam masuri pentru a reduce amprenta noastra ecologica.
Articolul abordeaza o tema interesanta legata de impactul consumului de carne asupra mediului inconjurator. Este important sa constientizam cat de mult contribuie industria carnii la schimbarile climatice si sa incercam sa reducem consumul de produse de origine animala.