Cum sa alegi cartile pentru copii? Ce criterii trebuie luate in considerare? Pentru cei dintre voi care nu au inca experienta in alegerea cartilor pentru copii, iata cateva informatii utile de retinut. Urmatoarele sfaturi sunt utile in special pentru alegerea cartilor pentru grupa de varsta 0-6 ani.

Asadar, haideti sa vedem ce criterii sa luati in considerare atunci cand doriti sa cumparati o carte!

Cum sa alegi cartile pentru copii?

• Observarea atenta a designului grafic al cartii, „ambalajului”, prezentarii (design grafic, dimensiunea cartii, materiale);
• Asigurati-va ca ilustratiile nu sunt doar placute si exacte, ci si stereotipe si traditionale;
• Citeste textul si respecta limbajul: nu prezice si nu te grabi;
• Asigurati-va ca continutul cartii este similar cu experienta dvs. si cu cea a copilului dumneavoastra.

Pe langa criteriile de baza de mai sus, exista si alte sfaturi de care ar trebui sa tii cont:

Este esential ca cartile sa contina emotii. Cititul trebuie sa fie un act de libertate si generozitate. Citeste cu placere, citeste cu pasiune, asta e cel mai important! Este, de asemenea, singura speranta ca si copiii mici, odata crescuti, vor deveni pasionati de lectura si vor deveni cititori independenti.

Alege carti care sa-ti duca copilul mai departe si adauga ceva experientei sale. De exemplu, text frumos si neobisnuit, ilustratii originale, perspective noi.

Cum sa alegi o carte cu ilustratii?

Cartile ilustrate sunt carti cu o interdependenta foarte puternica intre text si imagini, deoarece ambele ajuta la construirea sensului povestii. Atata timp cat vii cu un text suficient de complex, poti recomanda carti ilustrate copiilor de 7-8 ani.

O carte ilustrata buna are urmatoarele caracteristici:

• Teme originale si interesante;
• Grafice liniare simple in care punctul culminant si solutia finala sunt usor de identificat. Daca cititorii sunt tineri, evalueaza sfarsiturile previzibile fata de sfarsiturile surprinzatoare, deoarece copiilor mici le place repetitia si predictibilitatea. Pe de alta parte, copiii mai mari prefera povestile captivante;
• Roluri bine definite si caracterizate care realizeaza actiuni si le avanseaza;
• De asemenea, un cadru bine definit;
• Limbajul este simplu, dar nu neglijent sau banal. Daca cititorul este tanar, acordati atentie ritmului si sunetului limbajului;
• Nuante deschise.

Carti pentru copii de 6-12 luni

Intre 6 si 12 luni, bebelusii pot recunoaste fete, fete, sunete cu contrast ridicat sau margini ascutite si pot distinge suprafetele prin atingere. In primele luni de viata, bebelusul iubeste limbajul si sunetele pe care le scoate mama lui, iar capacitatea lui de a invata este incredibila.

Carti pentru copiii de aceasta varsta:

• Plina de ritm si muzica, mama citeste cu voce tare;
• Au grafica alb-negru sau cateva culori stralucitoare;
• Fotografii cu fete cu alti copii;
• Carti de contact, adica carti din material textil, cauciuc sau carton, inclusiv carti foto pe care copiii le pot tine in mana;
• Tactile, inclusiv insertii din diverse materiale, carti tactile si perforate;
• Sunet, adica carti cu parti care permit copiilor sa se joace;
• Cine a povestit familiei despre activitati (scaldat, dormit, mancare pentru bebelusi…).

Carti pentru copii de 12-24 de luni

La aceasta varsta, copiii sunt obisnuiti cu cartile fizice si activitatile de lectura. Ei pot lua o carte pentru a o citi impreuna cu mama lor; pot marca personajele din carte, pot intelege povesti simple, pot imita chemarile animalelor; uneori vor sa intoarca ei insisi paginile si sa arate personajele de care vor sa le auda.

Daca doriti sa cumparati o carte potrivita pentru copii de 1-2 ani, puteti merge la:

• Carti cu coperti din carton, cu clapete si gauri, usi mici si ferestre care se pot deschide;
• Carte simpla cu imagini;
• Carte de povesti, care prezinta primul lant de actiune, cu imagini simple si care se intrepatrund.

Carti pentru copii 24-36 de luni

La aceasta varsta, copiii adora povestile simple si distractive, in special cele care rime, pentru ca sunt usor de retinut si repetat. Ei incep sa aprecieze ilustratiile mai complexe si sa descopere detalii. Le place sa fie distrati de intrebari despre carte (de exemplu, ce fac soarecii, ce mananca lupii?). Le plac surprizele. Aceasta este varsta potrivita pentru a face fata fricilor initiale, cum ar fi separarea de mama ta.

Daca copilul are intre 2 si 3 ani, cartile citite la varsta anterioara continua bine. Puteti adauga carti:

• Concepte: cuvinte, numere, culori;
• Ei vorbesc despre cele mai comune emotii precum furia, fericirea…;
• Pe baza experientei initiale: eu si altii, eu si lumea.

Carti pentru copii de 3-5 ani

De la varsta de 3 ani, copilul este capabil sa-si descrie pe scurt activitatile si experientele trecute. Puneti mai multe intrebari, incepand cu „Ce? Unde?”. Stie sa-si exprime bucuria, tristetea, afectiunea si uneori gelozia pentru fratele sau. A inceput sa invete conceptul de timp, diferenta dintre ieri si azi.

3-4 ani…unda verde pentru poveste:
• Mai complexe si fascinante, cu intrebari si raspunsuri consecutive;
• Mai lungi, adica naratiuni adevarate, precum basmele si fabulele;
• Experimentarea diferitelor stari emotionale.

Intre 4 si 5 ani, copilul poate auzi povesti lungi pe care le poate si repeta. Versurile pot fi cantate sau repetate. Este timpul sa hranesti simtul umorului copilului tau cu umor.

4 thoughts on “Cum alegi carti pentru copii si de ce criterii sa tii cont

  1. Sunt de acord cu ideea sustinuta de autor, conform careia trebuie sa ne implicam mai mult in educatia copiilor nostri si sa fim un exemplu pentru ei. Este responsabilitatea noastra sa le oferim o educatie solida si valoroasa, care sa ii pregateasca pentru viitor.

  2. Dezbaterea despre sistemul de invatamant este una foarte actuala si sunt bucuros sa vad ca exista articole precum acesta care aduc in prim-plan aceasta problematica. Am apreciat faptul ca autorul a pus accent pe necesitatea unei schimbari in abordarea procesului educational.

  3. Mi-a placut modul in care autorul a prezentat argumentele sale, utilizand exemple concrete si studii de caz relevante. Acest articol mi-a deschis ochii in privinta importantei unei educatii de calitate pentru dezvoltarea personala si profesionala.

  4. Articolul este foarte bine documentat si ofera o perspectiva interesanta asupra subiectului abordat. Sunt de acord cu autorul in privinta ideii ca educatia trebuie sa fie o prioritate pentru societatea noastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *