De cele mai multe ori, vitamina B-12 nu este considerata la fel de importanta precum calciul sau vitamina C. Cu toate acestea, reprezinta un element crucial pentru sanatatea generala a corpului. Daca nu o luati in considerare pentru alimentatia regulata, poate imediat sa influenteze nivelul de energie precum si starea de fericire.Vitamina B-12 promoveaza sanatatea cardiovasculara, functiile cerebrale si metabolismul energetic. Iar beneficiile nu se opresc aici cand vorbim despre ce poate face vitamina B-12.

Atunci cand o omiteti, corpul poate ceda. Deficienta de vitamina B-12 poate conduce la aparitia unor boli cardiovasculare, anemie, atac cerebral, pierderea memoriei, incontinenta, paranoia, oboseala si chiar si depresie.

Deci – reusiti sa incorporati aceasta vitamina cruciala destul in alimentatie?

Iata 8 semne care indica contrariul:

1. Analizati-va papilele gustative
Deficienta de vitamina B-12 poate duce la ameliorarea simtului gustativ si poate cauza inflamarea si decolorarea limbii.

2. Cautati ingalbeniriile
Icterul poate indica o varietate de tulburari de sanatate, inclusiv deficienta de vitamina B-12. Este foarte usor de depistat pentru ca se manifesta prin ingalbenirea pielii sau a globului ocular. Daca vedeti o astfel de formatiune, contactati imediat un medic.

3. Evaluati-va starea fizica
Daca simtiti o slabire neobisnuita sau nu va puteti pastra echilibrul, se poate ca deficienta de B-12 sa fie cauza. Aceasta poate conduce si la dificultati de respiratie si o senzatie de ameteala care va vor descuraja din indeplinirea unor activitati fizice.

4. Ascultati-va inima
Palpitatiile inimii si un ritm cardiac rapid sunt doua simptome extrem de infricosatoare. Cu toate acestea, ele pot indica o simpla deficienta de vitamina B-12, nu neaparat o boala cardiovasculara mai serioasa.

5. Imbatraniti inainte de vreme
Durerile articulare si reflexele incete ar putea fi un semn al imbatranirii – sau ar putea fi rezultatul deficientei de vitamina B-12.

6. Sunteti extrem de obositi
Cu totii am avut candva aceasta stare. Totusi, daca extenuarea pe care o simtiti este atat de severa incat interfereaza cu activitatile voastre zilnice, s-ar putea sa aveti nevoie de mai mult B-12 in alimentatie.

7. Analizati-va planul alimentar
Majoritatea vegetarienilor isi pot procura vitamina B-12 din oua sau produse lactate. Cu toate acestea, fratii vegani au mai mult de cautat. Veganii sunt extrem de expusi la deficienta de vitamina B-12 pentru ca aceasta vitamina nu se gaseste de obicei in plante.

Ciupercile, tempeh, nori, produsele procesate din soia si drojdia alimentara contin doar o cantitate infima. Mai mult, persoanele care au o dieta strict vegana ar trebui sa ia in considerare si suplimentele de vitamina B-12.

8. Puneti in balanta perioada de sarcina
Femeile care sunt insarcinate sau se afla in perioada de lactatie au nevoie de mai mult B-12 decat celelate femei. Din acest motiv, majoritatea vitaminelor prenatale contin o cantitate semnificativa de vitamina B-12.

Din fericire, deficienta de vitamina B-12 este usor de diagnosticat si chiar si de tratat. Un doctor va poate testa foarte usor prin analize de sange pentru a va calcula nivelul de B-12. Daca o considerati o problema, va puteti procura cat mai multe produse de care stiti ca sunt bogate in acest nutrient. Daca dieta sau preferintele voastre personale nu va permit acest lucru, exista o multime de suplimente de B-12 de foarte buna calitate pe care le puteti achizitiona din comert.