AcasăDiverseDe ce este bine sa te indepartezi de membrii toxici din familie

De ce este bine sa te indepartezi de membrii toxici din familie

Intelegem, conexiunea pe care o ai cu familia ta ar trebui sa fie o legatura magica pe care nimeni nu o poate distruge – insa, uneori, este mai bine sa te distantezi de anumiti membrii ai familiei, chiar daca asta ar insemna sa ii stergi complet din viata ta.Nu ar trebui niciodata sa iti pui in pericol sanatatea mentala, emotionala sau fizica doar pentru a tolera un membru toxic din familie.

Inainte de a rupe legatura cu o matusa sau cu vreun var de-al doilea, este important sa recunosti semnele unei persoane toxice:

1. Este foarte critica

Criticismul constructiv este sanatos, dar criticismul continuu, nefondat poate deteriora increderea pe care o persoana o are in ea insasi.

2. Se alimenteaza cu drame

Ai cautat vreodata un membru al familiei pentru cateva sfaturi personale? Insa, cumva, dupa ce ti-ai impartasit cele mai vulnerabile momente cu respectiva persoana – pe care o credeai aliata – toata lumea din familie stie totul despre viata ta personala (inclusiv un verisor indepartat din Ungaria pe care nu l-ai cunoscut).

3. Te duce cu vorba

Posibil sa nu ti se para o situatie foarte grava cand un membru al familiei declara mereu ca nu a spus un lucru, chiar daca atat tu, cat si restul oamenilor din jur stiti adevarul. Dar, aceasta este o forma de deceptie, un comportament extrem de abuziv din punct de vedere emotional.

4. Vorbeste cu tine doar cand are nevoie de ceva

De multe ori, va veni la tine pentru a primi un sfat sau confort emotional. Dar, cand tu doresti sa primesti sustinerea sa, iti ignora nevoile si iti intoarce informatiile personale impotriva ta.

5. Oscileaza intre comportament pozitiv si negativ

Se poate certa cu tine, va tipa sau te poate insulta. Insa, imediat ce il/o ignori dupa acel atac nemilos, probabil ca te va atrage din nou in capcana, oferindu-ti pseudo-laude si sustinere.

De obicei, aceste interactiuni pozitive sunt de scurta durata si se vor manifesta inainte ca individul sa se intoarca la comportamentul sau manipulativ cu care te-ai obisnuit.

Daca o persoana din familia ta demonstreaza unul dintre aceste simptome de comportament toxic (ex. abuziv), iti pune in pericol sanatatea mentala.

Alithia Asturrizaga, asistenta sociala licentiata clinic de la Asociatia Independenta de Psihoterapie Alithia, explica, „Am lucrat cu nenumarate persoane care si-au trait vietile in compania unor membrii toxici din familie sau a unor parteneri de viata cu comportamente asemanatoare. De fapt, este unul dintre principalele motive pentru care multi oameni cauta sa primeasca ajutor terapeutic.”

Relatiile toxice, chiar si cele in care sunt implicati membrii ai familiei, te extenueaza emotional si iti afecteaza in mod direct bunastarea mentala. Indiferent de situatie, nu ar trebui sa accepti astfel de lucruri precum etape normale din viata.

„Exista unele tehnici pe care oamenii le pot aplica pentru a face astfel de relatii mult mai tolerabile – metodele respective, in general, implica distantarea intr-o anumita masura de acea persoana toxica. Cu toate acestea, in multe cazuri, cea mai buna solutie ar fi sa stergi complet respectivul individ din viata ta.

Citeste continuarea articolului aici: De ce este bine sa te indepartezi de membrii toxici din familie

RELATED ARTICLES

Cele mai populare

Recomandari de cumparaturi online